Maistiaisia Vartiosaaresta 5.-28.2.2019

Polkukyltit, Viidakkotie. 2018. Anu Miettinen. Vartiosaari.

Taidelainaamon näyttelytila Arthur 8.-28.2. (In English, see the short text)

ANU MIETTINEN
Maistiaisia Vartiosaaresta – Installaatio

Avajaiset perjantaina 8.2. klo 16-18, tervetuloa!
Samalla juhlistetaan 24-vuotista HTS:n taidelainaamoa!

Maistiaisia Vartiosaaresta -näyttely koostuu Polkukyltit -installaatiosta ja Katoava paratiisi -videoteoskokoelman otteista. Molempia teoksia Miettinen on tehnyt vuosien ajan Vartiosaaressa.

SOME TASTINGS of Vartiosaari – the installation
The exhibition consists of The Path Signs installation and some citations of the Moribund Paradise – video compilation. The artworks are in the process, and Miettinen has worked already some years…

***
VARTIOSAARI on kaunis vihreä, autoton saari itäisessä sisäsaaristossa Helsingissä. Vartiosaaressa asuu noin 20 ihmistä ympärivuoden, kesällä yhdistysten vuokraamat huvilat lisäävät saaren asukaslukua huomattavasti. Helmikuussa 2018 hallinto-oikeus kumosi Helsingin kaavasuunnittelun esimerkiksi Vartiosaaren osalta eli saaren kaavoittaminen ja rakentaminen lykkääntyi toistaiseksi. Miettinen on aktiivisesti viettänyt aikaa Vartiosaaressa vuodesta 2004 alkaen, tehden taidetta ja myös järjestäen erilaisia taidetapahtumia saaressa.

Polkukyltit – yhteisöllinen ympäristötaideteos, Vartiosaari 2012-
Vartiosaaressa ei ollut varsinaisesti nimettyjä polkuja, kuitenkin paikalliset asukkaat ja saaren vakiokävijät käyttivät monista poluista vakiintuneita nimiä. Saaren vierailijat taas eksyvät usein kiemurtelevilla poluilla, koska Vartiosaari vaikuttaa isommalta kuin se on, eri biotyyppien ja vaihtelevan maaston takia. Kuvataiteilija Anu Miettinen on kävellyt saarelaisten ja saaressa ahkerasti kävijöiden kanssa Vartiosaaren polkuja vuodesta 2012 alkaen. Tuloksena on syntynyt kymmeniä nimettyjä polkuja ja ainakin sata polkukylttiä. Polkukyltit on tehty heinäseiväsvarresta, vanerista tehdystä kylttiosasta sekä kylttien fonttien mallina on ollut Helsingin katukylttien vanha fonttityyli. Kunnianosoituksena saaren vanhimmalle asukkaalle, yksi poluista on nimetty Editin poluksi. Kesällä 2019 kaikki kyltit kunnostetaan ja uusia polkuja nimetään.

Katoava paratiisi -videoteoskokoelma 2019 –
Katoava paratiisi kertoo Vartiosaaresta, sen asukkaista ja kävijöistä. Vartiosaari on ainutlaatuinen lähiluontopaikka Helsingissä, jossa on edelleenkin elävä huvilakulttuuri kesäisin. Videoteos koostuu pääasiassa haastatteluista, joita tehdään eri paikoissa kulkien eri ihmisten kanssa. Haastattelukuvausten kautta Vartiosaaresta piirtyy muotokuva. Tulevaisuudessa otteita on mahdollista myös nähdä AR-tekniikan avulla myös itse saaressa.